Hoppa till huvudinnehållet

EGB Gastro

Våra spanska rötter sträcker sig långt tillbaka, och kärleken för den spanska kulturen och köket är vad vi vill dela och förmedla genom våra produkter. El Gran Botánicos resa började dock inte genom mat, utan vin. EGB Gastro har nämligen mer än 25 års erfarenhet av vinimport från världens alla hörn och vi har besökt odlingar i, snart sagt, varje vinmakande land i världen. Under ett kvarts sekel har vi fått njuta av olika länders mat på våra resor till när och fjärran, och har därmed haft möjligheten att prova och jämföra nästintill allt som står till buds av olika länders gastronomiska utbud. Men kärleken och självklarheten inför Spanien och det spanska köket har stått stadigt genom alla år. Deras delikatesser och avantgardistiska anrättningar, lantligt och rustikt såväl som modernt och förfinat är ojämförbart.

Genom våra spanska rötter och gedigna resor har vi haft förmånen att välja det allra bästa inom respektive område när vi har satt samman vårt sortiment av spansk mat. Vi har byggt upp en nära kontakt med våra producenter, och inte sällan är de ursprungna av passionerade familjeföretag och matglada människor, precis som vi.

Plockmat

El Gran Botánico och det spanska köket

Under varumärket El Gran Botánico vill vi samla det allra bästa från Spanien under ett och samma paraply. Spanien sticker ut och skiljer sig från mängden med sin ojämförbara kulinariska variation. Landet består nämligen av hela fem klimatzoner. I dessa hittar vi en variation av helt oexploaterad landsbygd tillsammans med några av Europas mest trendkänsliga städer och resmål. Detta gör att landet har traditionella, obehandlade odlingar av frukt och grönt där tiden verkar ha stått still. Man har stolt producerat råvaror på samma sätt i generationer, och kemikalier och tillsatser är, tack vare det gynnsamt tempererade klimatet, ofta helt onödiga. Samtidigt ligger den michelinstjärntätaste staden i världen i Spanien och många av världens mest framstående kockar har skolats och inspirerats av det spanska köket som ligger i framkant när det gäller modern gastronomi.

Historiskt har Spanien varit sämre än sina sydeuropeiska grannar Frankrike och Italien på att skryta om sin matkonst. Detta betyder inte att de inte har lika mycket att skryta om, snarare tvärt om. Dock har strålkastarna börjat lysa starkare över Spanien då landet på senare år har blivit ett riktigt matmecka för matintresserade. De bästa kockarna i världen utbildas i Spanien, eller hämtar sin inspiration därifrån. Det traditionella, utsökta spanska köket består, men har nu fått sällskap av ett innovativt, avantgardistiskt och ibland lite rebelliskt kök.