Hoppa till huvudinnehållet
albondigas picantes spanska köttbullar

  Albóndigas Picantes – Spanska Köttbullar

  • 4
  • 45 min

  Köttbullar lagas på många olika sätt i Spanien, här är ett receptet som tar oss till Barcelonas tapasbarer. Egentligen är albóndigas picantes, spanska köttbullar, två populära tapas ihopslagna till en huvudrätt och det fungerar naturligtvis mycket bra!

  Ingredienser

  Blandfärs 500 g
  Små potatisar 20 st
  1 Ägg
  Vitlöksklyftor 4 st
  Paprikapulver 2 tsk
  Färst persilja 1 kruka
  Vitt vin 2 dl
  El Gran Botánico Organic Olive Oil 1,5 dl
  El Gran Botánico Tomate Frito 1 burk
  Pimiento, hela torkade 4 st
  Timjankvistar 3 st
  El Gran Botánico Salt & Pepper Mix
  Blandade salladsblad
  (För mer sting) Några skvättar El Gran Botánico Cayena Olive Oil

  Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader. Blanda de små potatisarna med 0,5 dl olivolja och rikligt med salt i en bunke. Häll ut i en ugnsfast form och låt dem rosta i ugnen i minst 30 minuter. Skaka om plåten då och då.
  2. Blanda färs, ägg, 2 pressade vitlöksklyftor, paprikapulver, det mesta av persiljan (hackad), med 1 dl vatten och salta och peppra efter smak. Rulla köttbullar och stek i olivolja tills de fått fin färg.
  3. Värm på olivolja i en gryta och fräs 2 skivade vitlöksklyftor utan att de får färg. tillsätt vin, pimentos och timjan. Häll ner tomate friton och låt sjuda i 10 minuter.
  4. Smaka av tomatsåsen med salt och peppar. Häll i köttbullarna i tomatsåsen och låt sjuda i cirka 10 minuter till, lyft ur timjankvistarna.
  5. Blanda salladsbladen med lite olivolja, salt och svartpeppar. Smaka av köttbullarna och tomatsåsen med salt och peppar en sista gång innan servering, toppa med lite hackad persilja. Vill du ha extra sting i din tomatsås kan du toppa med några skvättar chiliolja. Smaklig måltid!