Hoppa till huvudinnehållet
Tortilla de patatas

Tortilla de patatas

  • 4
  • 50 min

Detta är en lättlagad klassiker bland spanska tapas-favoriter och man kan med fördel förbereda den dagen innan, då tortilla de patatas bara blir godare när den har fått stå i kylen över natten. Servera gärna denna spanska potatisomelett med rostad paprika, spanska sardeller eller en krispig tomatsallad.

Ingredienser

Potatis ca 6
Gul lök 1 st
El Gran Botánico Organic Virgin Olive Oil 1 dl
Ägg 5 st
El Gran Botánico Salt & Pepper Mis

Gör så här

  1. Skala och tärna potatisen i centimeterstora kuber. Skala och grovhacka löken.
  2. Hetta upp oljan i pannan och bryn försiktigt löken i ca 4-5 minuter, så att blir mjuk men utan att den tar färg. Häll av allt i ett durkslag så överflödig olja rinner av. Låt svalna.
  3. Råstek potatisen på svag värme, med lock, så att den blir "al dente" och får en gyllene färg. Krydda med salt och peppar efter preferens. Var försiktig så att den inte bränns! Låt sedan svalna på ett fat med hushållspapper, så att överflödig olja försvinner.
  4. Vispa försiktigt ihop äggen i en bunke. Häll i potatisen och löken. Stek sedan allt i olja, på mycket svag värme tills tortillan stelnar och potatisen mjuknat helt (men den ska inte vara mosig).
  5. Lägg en platt tallrik eller en skärbräda över pannan och vänd tortillan försiktigt. ' Stek på andra sidan så den får en fin gyllene färg och håller ihop ordentligt. Den ska dock ha lite "kärna" kvar, så att den inte blir torr.
  6. Lägg din tortilla de patatas på ett serveringsfat med plastfolie över och låt svalna helt. Skär i mindre bitar, klyftor eller mindre kuber (som man kan sätta tandpetare i). Njut!